sâmbătă, 22 decembrie 2012

Metalele pretioase si proprietatile lor


Metalele pretioase au fost folosite din cele mai vechi timpuri atat in arta bijuteriei cat si in scopuri tamaduitoare.IN acest articol voi prezenta cateva detalii ale celor mai cunoscute metale pretioase diferentele intre ele si in final proprietatile terapeutice asupra oranismului .Am cautat mult o informatie completa si cu greu am gasit in mai multe articole straine cauza innegririi argintului,sau de ce un anume bijoux de argint innegrerste si altul tot din argint nu innegreste?Sunt convinsa ca si voi vi-ati pus aceasta intrebare.,motiv pentru care asta voi explicat in cele ce urmeaza.
Unele din cele mai cunoscute metale pretioase  sunt dupe cum bine se stie platina,aurul,rodiul,argintul.Parerile sunt impartite daca bronzul constituie metal pretios sau semipretios sau nu e pretios deloc.Eu zic ca e si va detaliez intr-un alt articol motivul.

AURUL

  Aurul-se gaseste in natura in forma nativa in depunerile aluvionare in albiile raurilor sub forma de bucati mici galb ene ,aurul pur fiind intotdeauna galben.Aurul pur e prea moale pentru a se folosi la bijuterii astefel el e folosit de regula in aliaje cu argint,cupru, zinc,nichel pentru a deveni mai rezistent in procesul de fabricare al bijuteriilor.
Se masoara in karate ,karatele definind procentul de metal pretios din aliaj.AUrul de 24karate e aurul pur100%,prea moale pentru bijuterii prin aliaje e redus la aurul de 18 kt(75%)sau 14kt(58,3%-58.5%---de aici stantul pe inel de aur 585).Exista si aur de 12,10 sau 8 kt avand sigur procentul mai mic de aur pur in aliajul obtinut.
Pretul aurului e per  gram.
Diferitele nuante ale aurului din bijuterii sunt date de elementle  cu ajutorul carora s-a obtinu aliajul .Aurul roz rosiatic portocaliu e obtinut intr-un alioaj cu cupru,Aurul alb de regula e obtinut din aur galebn pur in iaj cu zinc si nichel in procent de 25% .De aici diferenta de calitate si alergiile la persoanele sensibile.Se gaseste si aliaj cu argint sau platinat ,acesta fiind alternativa crearii aurului alb pentru cei cu alergie la nichel.
Pe langa intrebuintarea aurului in arta bijutiera acesta din cele mai vechi timnpuri a fost folosit in alte diferite scopuri .
Astfel,Cele mai vechi utilizari ale aurului in egiptul antic cu 5000 de ani in urmaau fost inregistrate ,egiptenii folosindu-l pentru purificare mentala ,spirituala si ,trupeasca.DFAr chiar si in stomatologie egiptenii foloseau aurul existand inregistrari de acum 4500 ani .
Aurul coloidal a fost folosit pentru vindecare alcoolismului in sec 19 iar astazi e folosit bpentru reducerea dependentei de cofeina ,nicotina,alcool si carbohidrati.
IN secolul 20 s-a publicat un articolde medicina clinica si chirurgie in care se vorbea de proprietatile benefice ale aurului coloidal pentru un organism bolnav de cancer inoperabil,cum reduce durerea si disconfortul si evitare cronicizarii bolilor . IN prezent e utilizat in tratamentul mai multor forme de cancer ,,cu succes.
Potrivit mai multor studii ,aurul coloidal sau "apa vie "creste acuitate mentala si capacitatea de concentrasre.
In ziua de azi, produse ce au in componenta lor saruri de aur se gasesc pe rafturile cu cosmetice scumpe. Cremele cu particule de aur au proprietati hidratante, redau elasticitatea pielii si intarzie procesul de imbatranire, ceea ce ii confera, pe langa calitatea de metal pretios foarte apreciat de femei si cea terapeutica.
Aurul nu are doar proprietati antibacteriene, ci si antioxidante. El ajuta si la transportarea moleculelor de oxigen direct in piele, influentand functionarea celulelor si revitalizand pielea. Aurul pur stimuleaza circulatia limfatica si drenarea sangelui. Astfel procesul de imbatranire a pielii este incetinit, iar pielea devine mai stralucitoare prin faptul ca toxinele sunt mai bine eliminate. Asa se explica de ce marcile de prestigiu se intrec in a oferi produse de frumusete care mai de care cu un continut bogat de aur.
Pe langa puterea sa antioxidanta, aurul se mandreste si cu faptul ca da stralucire pielii, iluminandu-o. Crema de fata cu aur este excelenta pentru aplicarea zilnica, avand un efect miracol asupra tenului. Specialistii spun ca efectul pe care il are aurul asupra pielii este asemanator cu cel al rosiilor si doar faptul ca e atat de prestigios il face sa fie preferatul gamelor cosmetice de lux.
Gratie proprietatilor sale antiinflamatoare, aurul intra si in componenta produselor destinate tenului sensibil si care se irita foarte usor. Aurul este antialergenic si de aceea calmeaza tenul, avand proprietati asemanatoare cu apa termala. De asemenea, aurul inchide porii pielii, fiind recomandat in cazul tenului cu pori foarte dilatati.

Argintul

Argintul pur e 99,9% si e prea moale pentru a putea fi folosit pentru producerea de diverse obiecte ,de aceea el se afla cel mai adesea in aliaj cu cuprul pentru a-i crste rezistenta si durabilitatea .Argintul este poate metalul cu utilizarea cea mai raspandita la nivel mondial,de la monede de stat ,in medicina ,in bijuterie.
exista mai multe categorii de argint in functie de puritate si aliaj :pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ si argint fin 999‰;
Cel mai calitativ e considerat argintul cu puritate 925%.
LA fel pretul e indicat de gramaj, calitate ,consistenta .
IN general argintul nu reactioneaza oxigenul si apa la termperaturi normale dar poate deveni reactiv la unii compusi ai poluarii atmosferici formand sulfura de argint .
O cauza comuna a innegririi argintului constituie elementul cu care se afla in aliaj ,dar acum in ultimul secol sa foloseste pentru industria bijutiera argintul rosiat placat cu strat de rodiu un alt metal pretios de nuanta argintie si care nu innegreste ,dar despre rhodium intr-un articol viitor.
O bijuterie de argint  NU  innegreste de la transpiratie,apa,dar poate innegri de la solventi chimici de la produse ce contin sulf,sapunuri ,detergenti.

   O categorie aparte de argint o constituie asa numitul argint tibetan.
Argintul tibetan este similar cositorului e folosit la bijuterii si constituie un aliaj de cupru,staniu sau nichel cu un procent mic de argint pur.Procentele nu se cunosc decat de producatori.IN prezent bijuteriile din argint tibetan tind sa fie o baza de fier poleit cu acest cositor si placat in argint.
Are aspect de argint invechit ,dar poate fi lustruit pentru a stralucii la fel de frumos ca un argint rodiat.

         Argintul este mai mult decat un metal pretios din care sunt confectionate bijuteriile. Proprietatile si calitatile lui speciale au fost descoperite inca din antichitate insa in timpurile moderne foarte putini dintre noi le mai cunosc.
Argintul a inceput sa fie exploatat de catre oameni acum aproximativ 5 milenii, datorita faptului ca, spre deosebire de aur, argintul nu se gaseste in stare pura ci combinat cu alte elemente, exploatarea lui a fost la inceput destul de dificila, fapt ce a facut ca in vremea respectiva sa fie mai scump decat aurul.
Insa datorita abundentei lui, in comparatie cu aurul, si datorita faptului ca tehnologiile de prelucrare au evoluat continuu, pretul argintului a scazut constant de-a lungul istoriei.
          Daca azi se foloseste aproape exclusiv ca materie prima pentru bijuterii, decoratiuni si proteze medicale, in secolele trecute argintul era folosit si pentru proprietatile sale speciale. Bauturile si alimentele tinute in vase de argint se pastreaza mai mult.De exemplu argintul este un bun dezinfectant, nu intamplator pana acum 100 de ani tacamurile de argint se produceau in cantitati industriale. Folosirea tacamurilor si a veselei de argint are un efect benefic asupra sanatatii iar apa tinuta intr-un vas de argint este un antibiotic natural (pana la descoperirea penicilinei argintul era principalul medicament folosit impotriva tuberculozei iar pretul sau era de cateva ori mai ridicat decat este astazi).Un obiect de argint tinut in gura amelioreaza senzatia de sete ,iar persoanele care poarta bijuterii de argint in contact cu pielea sunt mai calme, argintul avand un efect calmant asupra organismului. In fine, chinezii antici foloseau pentru acupunctura ace de argint.
Rolul de antibiotic, antioxidant si dezinfectant al argintului a fost descoperit, cercetat si stabilit relativ recent.

Abia acum s-a explicat de ce apa sfintita, pastrata in recipiente de argint, nu se altereaza si de ce sfanta impartasanie, impartita in lingurite de argint, nu este o sursa de infectie, asa cum ar fi o lingurita comuna, daca ar servi din ea sute de persoane.
Testele de laborator confirma astazi fara tagada ca ionii de argint au efect bactericid, si constituie un dezinfectant eficient, distrugand peste 600 virusuri si germeni nocivi. 
Corpul uman contine cantitati mici de argint (cca. 0,1 mg la 100 kg) dar, fara argint, viata nu ar fi posibila, asa cum nu ar fi posibila fara multe alte elemente. Aceasta cantitatea infima de argint ne-o ofera natura prin alimentele consumate, ca protectie in fata unor factori de risc.

Mai mult decat atat, unii specialisti suspecteaza deficienta de argint ca fiind printre cauzele principale ale cancerului, bolilor de prostata si degradarii sistemului osos.
Argintul pe langa frumusetea Si eleganta ce o ofera in bijuterii ,este un antibiotic natural eficient si chiar s-au descoperit rezultate uimitoare in folosirea argintului coloidal in cadrul pacientilor cu HIV.

Aurul tonifiază, argintul calmează. Cunoscând aceste proprietăţi, medicii recomandă purtarea bijuteriilor din aur în cazul asteniei, a bolilor de inimă şi stomac.Argintul se va descurca minunat cu iritabilitatea, stresul şi durerile de cap.
Despre rodiu,bronz si alte aliaje intr-un articol viitor!

joi, 8 noiembrie 2012

Colectia bratari vintage


M-am gandit sa va prezint si ofer posibilitatea de a va delecta privirea si simturile cu frumoasele produse GigiBijoux si pe blogul GigiBijoux.Comenzile se fac de pe site http://www.gigibijoux.net/ .
  Si pentru ca toamna e pe sfarsite si se apropie sarbatorile de iarna,fiecare din noi ne gandim cu ce sa bucuram persoana de langa noi .O atentie conteaza mult,dar un cadou frumos aduce apreciere.
1.Bratara vintage nuanta ametist



 Bratara lucrata si pictata  manual pe cadru metalic bronz cu pietre de sticla  nuanta ametist
Pret 25lei 
 2.Bratara vintage in nuante de toamna
Bratara lucrata si pictata manual pe cadru metalic cu pietre in nuante de toamna
Pret:25lei
3.Bratara vintage nuanta toamna
Bratara lucrata si pictata manual cu pietre in culori de toamna
Pret 25 lei
4.Bratara vintage nuante marine

Bratara lucrata si pictata manual cu pietre albastre deosebit de frumoase.
Pret 25le

duminică, 5 august 2012

....Nuante.....Amintiri .....

     Privesc pe fereastra cu melancolie , privesc cum  razele puternic aurii ale soarelui  infatiseaza ochilor sclipiri diamantine ce imi amintesc de stralucitoarele pietre albe,aurii ,rosii  dintr-un  colier pe care l-am vazut demult ....alb,rosiatic .....auriu....nuanta de-nvechit ... ,demult ....ma ridic usor pe varfurile picioarelor ca sa ajung la cutia cu bijuterii ..ssst !incet ..sa nu auda bunica....am gasit-o ..o cutie patrata, argintie cu un model sculptat de mana...am ridicat capacul si am intrat in lumea minunata a magiei...margelele bunicii.
    Sclipiri minunat colorate se infatisau ochilor mei.colierul cu pietre mov. E frumos !Bratara din perle ,ce eleganta e .Of ce sa aleg ?Ce sa aleg?Am gasit un sirag lung din perle rosii .Astea trebuie sa imi stea tare bine !Le pun la gat si ma admir in fata oglinzii din holul mare ,dar nu inainte de a ma asigura ca nu ma vede nimeni.Sunt frumoase! Se potrivesc cu rochita mea alba cu floricele rosii !Ar merge si un ruj!Oare a incuiat sertarul?Trebuie sa vad!Aha...e deschis .Minunat...acum un ruj rosu ca margelele se potriveste cu parul meu lung si blond !
   Dar lipseste ceva...pantofii...Of!bunica nu poarta pantofi cu toc.Mama are niste sandale noi cu tocuri inalte ...foarte sic .Asa...se potrivesc de minune.Putin cam lungi in spate ,dar ne descurcam.Acum sunt gata !Cu tocuri ,ruj si margele rosii , mai lipsesc doar admiratorii.
   Ma gandeam sa imi chem prietenii ,dar nu mai e timp e ora 4 acusi vine de la lucru mama .
   Sigur ca da ,voi veti fi admiratorii mei .Uite! eu defilez pe hol si voi ma aplaudati !Am insirat toate papusile din lada mare si ursuletii din cutia de carton.Acum am spectatori !O sa ne distram minunat!
 Doamnele strigau dupa autografe ,domnii faceau poze si ma aplaudau ....iar eu ...eu eram vedeta cu tocuri ,ruj si margele rosii ...aurii sau parca purpurii ...si razele stralucitoare ale soarelui paleau frunzisul pomilor de peste drum, iar eu ...eu scriu incontinuare amintiri.......



       

luni, 16 iulie 2012

Gemstones-Legends and Symbolism ~II~

RUBINUL


Piatra vietii,a pasiunii,rubinul o frumoasa piatra duritate 9 pe scara mohs ,a reprezentat inca din antichitate o piatra cu proprietati magice:se spunea ca apara credinciosii de diavoli  si ciuma.
In prezent considerata piatra specifica zodiilor Capricorn,Rac,Leu,Sagetator,Scorpion.E considerata talismanul capricornilor.
Are proprietati curative in afectiunile cardiovasculare si oftalmologice.Se descarca in apa si se reincarca la soare.
Piatra a vietii ,a focului,a iubirii, a verii.
  

Smaraldul

In Egiptul Antic, smaraldul era piatra zeitei Isis, protectoarea casniciei, simbolul armoniei si a fidelitatii conjugale .Acest simbol s-a pastrat si in Evul Mediu: logodnicul putea verifica puritatea logodnicei sale, daruindu-i un inel cu smarald, a carui piatra isi pierdea stralucirea in cazul in care iubita nu era virgina; la fel se constata si adulterul sotilor.
 Corabierii greci socoteau smaraldele pietre magice, menite sa-i apere de monstrii marini si de sirene si le purtau cu ei, ca amulete, pe care era gravat chipul lui Poseidon.
Smaraldul-Pretuit de cel putin 4.000 de ani de catre culturile din intreaga lume, se spune despre smarald ca sporeste inteligenta. Conform legendelor smaraldul ofera proprietarului sau talent oratoric. Mumiile din Egiptul antic erau ingropate deseori purtand un smarald la gat, simbol al tineretii eterne. Smaraldul era piatra preferata a Cleopatrei. 
Mongolii din India adorau smaraldele atat de mult incat le gravau cu texte sacre si le purtau drept talismane. Incasii aveau o zeita de smarald, un smarald fabulos de marimea unui ou de strut. 
Smaraldul --recomandat zodiilor Berbec,Taur,Gemeni si Rac-consoderat talisman noricos al Racului.

luni, 9 iulie 2012

Gemstones-legends and symbolism ~ I ~

          Diamante,rubine,safire,smaralde....o lume stralucitoare care ne incanta privirea si simturile.
 V-ati intrebat vreodata ce poveste ascunde fiecare piatra pe care o purtati ?Care sunt proprietatile acestor minunate cristale inafara esteticii deosebite care o prezinta?
  Se spune ca fiecare piatra are o legenda,fiecare piatra are anumite proprietati in beneficiul purtatorului sau purtatoarei.
Istoria bijuteriei incepe de mult, cu aproximativ 100 000 ani in urma si inca de la primele descoperiri ale formelor de bijuterii  rostul acestora era maibmult decat pur decorativ.
 De la protejarea celui care o purta impotriva "raului"pana la proprietati curative,piatra pretioasa este piesa de rezistenta a bijuteriei elegante.

 Diamantul 

Mineralul cu duritatea cea mai mare(10Mohs),stralucitoarea piatra rara a devenit simbol al perfectiunii,invincibilitatii si integritatii.
diamantul roz de 15 milioane de dolari
Unul dintre cele mai rare si mai pretioase  cristale este diamantul roz .
Culoarea principala:incolora, dar diamantul se regaseste si in nuante roz,galben,albastru,maro,verde,gri,portocaliu,galben si chiar negru.
Frumusetea deriva de la aptitudinea acestui cristal care in urma slefuirii  prezinta "focul sau",fenomen ca consta in dispersia luminii in interiorul sau ce cauzeaza lumini colorate in acesta.
  La inceput,diamantul era considerat piatra zeilor,simbol al bogatiei,prosperitatii si puterii,dar si al magiei si protectiei impotriva raului.In cultura roaman ,se spunea despre miraculoasele pietre ca sunt lacrimi sau daruri ale zeilor sau chiar franturi din stele cazatoare.Legendele spun ca sagetile trase de Cupidon aveau varful de diamant de aceea nimeni  nu poate rezista magiei iubirii.
 Semnificatia denumirii diamant vine din grecescul adamas -de necucerit ,invincibil.Romanii il purtau pentru a le asigura protectei si castig in lupte.
 In India ,legenda spune ca diamantele apar cand trasnetul  loveste stancile vechi,iar in mistica iudaica era considerata piatra judecatoare,pus in fata acuzatiilor se intuneca aratand vina sau stralucea aratand nevinovatia.
   In evul mediu,inelul cu diamant era o amuleta cu puteri magice care apara purtatorul de cosmaruri,diavoli,fantome,,casele daca erau atinse de diamant erau ferite de traznet, furtuni  si foc.Diamantele aduceau noroc si vindecare.
 In prezent ,nestemata se spune ca poarta noroc celor nascuti sub semnul berbecului,taurului si leului si reprezinta o dovada a sperantei,dragostei si fidelitatii.

safirul albastru

Safirul

 "Piatra destinului",safirul  e considerat in crestinism simbol al cerurilor si devotiunii fata de Dumnezeu,insemn al adevarului,credintei si onestitatii.
 Are o mare varietate cromatica de la albastru inchis pana la albastru pal,dar si galben,roz,violet,verde si chiar transparent.
 Anticii persani considerau ca pamantul se afla pe un gigant safir albastru a carui reflexie dadea culoare  cerului.Safirul este simbolul fidelitatii si al sufletului, iar in antichitate atunci cand se oferea cadou un safir, era semn al cinstei, al puritatii si al loialitatii. 

    Legendele crestine fac o legatura intre safirul stelat si Steaua care i-a calauzit pe Magii de la Rasarit si care mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra unde era Pruncul. 
Safirul stelat a devenit simbolul Stelei de la Bethleem, cele trei linii intersectate insemnand destinul, credinta si speranta.Potrivit traditiei , Moise a primit cele 10 porunci inscrise pe o placa de safir , o legenda ce a creat o aura de sacralitate in jurul acestei geme. Poate si datorita aceseti caracteristici , safirul a fost una din pietrele pretioase cele mai pretuite de catre aristocrati si preotime. 

    Asociate mereu cu astrele si cu seninul cerului, safirele au fost considerate in Antichitate geme benefice, cu proprietati protectoare si terapeutice speciale. In Evul Mediu s-a statornicit credinta ca purtatorii de safire devin blanzi, milostivi, cucernici, dornici sa savarseasca fapte bune. 
safire in diverse nuante
 In decursul istoriei lor , safirele, nestemate asociate mereu cu albastrul cerului, cu sclipirea stelelor si, mai ales, cu gratia divina, au fost corelate cu multe zodii ceresti; varsator, capricorn, sagetator, gemeni.Se spune ca aduce noroc la bani, prosperitate, fericire, dragoste, detasare, bucurie, fidelitate, prietenie.
Legendarul inel de logodna al Lady Di
Indiferent de forma sau culoare safirul de-a lungul timpului a constituit o frumoasa piatra in compozitia inelelor de logodna si a coroanelor imparatesti.




In curand Gemstones-legends and  symbolism ~II~

miercuri, 4 iulie 2012

Incursiune in trecut-istoria bijuteriei

     Bijuteria-cea mai veche forma de infrumusetare a corpului omenesc.
 Tendinta in ultimul secol e concentrarea pe frumusetea interioara .Un suflet frumos atrage mai mult decat cea mai frumoasa femeie fara suflet ,adevarat,dar cu siguranta ne simtim mult mai bine cand si aratam mai bine.