Metalele pretioase au fost folosite din cele mai vechi timpuri atat in arta bijuteriei cat si in scopuri tamaduitoare.IN acest articol voi prezenta cateva detalii ale celor mai cunoscute metale pretioase diferentele intre ele si in final proprietatile terapeutice asupra oranismului .Am cautat mult o informatie completa si cu greu am gasit in mai multe articole straine cauza innegririi argintului,sau de ce un anume bijoux de argint innegrerste si altul tot din argint nu innegreste?Sunt convinsa ca si voi vi-ati pus aceasta intrebare.,motiv pentru care asta voi explicat in cele ce urmeaza.
Unele din cele mai cunoscute metale pretioase sunt dupe cum bine se stie platina,aurul,rodiul,argintul.Parerile sunt impartite daca bronzul constituie metal pretios sau semipretios sau nu e pretios deloc.Eu zic ca e si va detaliez intr-un alt articol motivul.
AURUL
Aurul-se gaseste in natura in forma nativa in depunerile aluvionare in albiile raurilor sub forma de bucati mici galb ene ,aurul pur fiind intotdeauna galben.Aurul pur e prea moale pentru a se folosi la bijuterii astefel el e folosit de regula in aliaje cu argint,cupru, zinc,nichel pentru a deveni mai rezistent in procesul de fabricare al bijuteriilor.
Se masoara in karate ,karatele definind procentul de metal pretios din aliaj.AUrul de 24karate e aurul pur100%,prea moale pentru bijuterii prin aliaje e redus la aurul de 18 kt(75%)sau 14kt(58,3%-58.5%---de aici stantul pe inel de aur 585).Exista si aur de 12,10 sau 8 kt avand sigur procentul mai mic de aur pur in aliajul obtinut.
Pretul aurului e per gram.
Diferitele nuante ale aurului din bijuterii sunt date de elementle cu ajutorul carora s-a obtinu aliajul .Aurul roz rosiatic portocaliu e obtinut intr-un alioaj cu cupru,Aurul alb de regula e obtinut din aur galebn pur in iaj cu zinc si nichel in procent de 25% .De aici diferenta de calitate si alergiile la persoanele sensibile.Se gaseste si aliaj cu argint sau platinat ,acesta fiind alternativa crearii aurului alb pentru cei cu alergie la nichel.
Pe langa intrebuintarea aurului in arta bijutiera acesta din cele mai vechi timnpuri a fost folosit in alte diferite scopuri .
Astfel,Cele mai vechi utilizari ale aurului in egiptul antic cu 5000 de ani in urmaau fost inregistrate ,egiptenii folosindu-l pentru purificare mentala ,spirituala si ,trupeasca.DFAr chiar si in stomatologie egiptenii foloseau aurul existand inregistrari de acum 4500 ani .
Aurul coloidal a fost folosit pentru vindecare alcoolismului in sec 19 iar astazi e folosit bpentru reducerea dependentei de cofeina ,nicotina,alcool si carbohidrati.
IN secolul 20 s-a publicat un articolde medicina clinica si chirurgie in care se vorbea de proprietatile benefice ale aurului coloidal pentru un organism bolnav de cancer inoperabil,cum reduce durerea si disconfortul si evitare cronicizarii bolilor . IN prezent e utilizat in tratamentul mai multor forme de cancer ,,cu succes.
Potrivit mai multor studii ,aurul coloidal sau "apa vie "creste acuitate mentala si capacitatea de concentrasre.
In ziua de azi, produse ce au in componenta lor saruri de aur se gasesc pe rafturile cu cosmetice scumpe. Cremele cu particule de aur au proprietati hidratante, redau elasticitatea pielii si intarzie procesul de imbatranire, ceea ce ii confera, pe langa calitatea de metal pretios foarte apreciat de femei si cea terapeutica.
Aurul nu are doar proprietati antibacteriene, ci si antioxidante. El ajuta si la transportarea moleculelor de oxigen direct in piele, influentand functionarea celulelor si revitalizand pielea. Aurul pur stimuleaza circulatia limfatica si drenarea sangelui. Astfel procesul de imbatranire a pielii este incetinit, iar pielea devine mai stralucitoare prin faptul ca toxinele sunt mai bine eliminate. Asa se explica de ce marcile de prestigiu se intrec in a oferi produse de frumusete care mai de care cu un continut bogat de aur.
Pe langa puterea sa antioxidanta, aurul se mandreste si cu faptul ca da stralucire pielii, iluminandu-o. Crema de fata cu aur este excelenta pentru aplicarea zilnica, avand un efect miracol asupra tenului. Specialistii spun ca efectul pe care il are aurul asupra pielii este asemanator cu cel al rosiilor si doar faptul ca e atat de prestigios il face sa fie preferatul gamelor cosmetice de lux.
Gratie proprietatilor sale antiinflamatoare, aurul intra si in componenta produselor destinate tenului sensibil si care se irita foarte usor. Aurul este antialergenic si de aceea calmeaza tenul, avand proprietati asemanatoare cu apa termala. De asemenea, aurul inchide porii pielii, fiind recomandat in cazul tenului cu pori foarte dilatati.
Argintul
Argintul pur e 99,9% si e prea moale pentru a putea fi folosit pentru producerea de diverse obiecte ,de aceea el se afla cel mai adesea in aliaj cu cuprul pentru a-i crste rezistenta si durabilitatea .Argintul este poate metalul cu utilizarea cea mai raspandita la nivel mondial,de la monede de stat ,in medicina ,in bijuterie.
exista mai multe categorii de argint in functie de puritate si aliaj :pentru argint: 750‰; 800‰; 875‰; 916‰; 925‰ si argint fin 999‰;
Cel mai calitativ e considerat argintul cu puritate 925%.
LA fel pretul e indicat de gramaj, calitate ,consistenta .
IN general argintul nu reactioneaza oxigenul si apa la termperaturi normale dar poate deveni reactiv la unii compusi ai poluarii atmosferici formand sulfura de argint .
O cauza comuna a innegririi argintului constituie elementul cu care se afla in aliaj ,dar acum in ultimul secol sa foloseste pentru industria bijutiera argintul rosiat placat cu strat de rodiu un alt metal pretios de nuanta argintie si care nu innegreste ,dar despre rhodium intr-un articol viitor.
O bijuterie de argint NU innegreste de la transpiratie,apa,dar poate innegri de la solventi chimici de la produse ce contin sulf,sapunuri ,detergenti.
O categorie aparte de argint o constituie asa numitul argint tibetan.
Argintul tibetan este similar cositorului e folosit la bijuterii si constituie un aliaj de cupru,staniu sau nichel cu un procent mic de argint pur.Procentele nu se cunosc decat de producatori.IN prezent bijuteriile din argint tibetan tind sa fie o baza de fier poleit cu acest cositor si placat in argint.
Are aspect de argint invechit ,dar poate fi lustruit pentru a stralucii la fel de frumos ca un argint rodiat.
Argintul este mai mult decat un metal pretios din care sunt confectionate bijuteriile. Proprietatile si calitatile lui speciale au fost descoperite inca din antichitate insa in timpurile moderne foarte putini dintre noi le mai cunosc.
Argintul a inceput sa fie exploatat de catre oameni acum aproximativ 5 milenii, datorita faptului ca, spre deosebire de aur, argintul nu se gaseste in stare pura ci combinat cu alte elemente, exploatarea lui a fost la inceput destul de dificila, fapt ce a facut ca in vremea respectiva sa fie mai scump decat aurul.
Insa datorita abundentei lui, in comparatie cu aurul, si datorita faptului ca tehnologiile de prelucrare au evoluat continuu, pretul argintului a scazut constant de-a lungul istoriei.
Insa datorita abundentei lui, in comparatie cu aurul, si datorita faptului ca tehnologiile de prelucrare au evoluat continuu, pretul argintului a scazut constant de-a lungul istoriei.
Daca azi se foloseste aproape exclusiv ca materie prima pentru bijuterii, decoratiuni si proteze medicale, in secolele trecute argintul era folosit si pentru proprietatile sale speciale. Bauturile si alimentele tinute in vase de argint se pastreaza mai mult.De exemplu argintul este un bun dezinfectant, nu intamplator pana acum 100 de ani tacamurile de argint se produceau in cantitati industriale. Folosirea tacamurilor si a veselei de argint are un efect benefic asupra sanatatii iar apa tinuta intr-un vas de argint este un antibiotic natural (pana la descoperirea penicilinei argintul era principalul medicament folosit impotriva tuberculozei iar pretul sau era de cateva ori mai ridicat decat este astazi).Un obiect de argint tinut in gura amelioreaza senzatia de sete ,iar persoanele care poarta bijuterii de argint in contact cu pielea sunt mai calme, argintul avand un efect calmant asupra organismului. In fine, chinezii antici foloseau pentru acupunctura ace de argint.
Rolul de antibiotic, antioxidant si dezinfectant al argintului a fost descoperit, cercetat si stabilit relativ recent.
Abia acum s-a explicat de ce apa sfintita, pastrata in recipiente de argint, nu se altereaza si de ce sfanta impartasanie, impartita in lingurite de argint, nu este o sursa de infectie, asa cum ar fi o lingurita comuna, daca ar servi din ea sute de persoane.
Abia acum s-a explicat de ce apa sfintita, pastrata in recipiente de argint, nu se altereaza si de ce sfanta impartasanie, impartita in lingurite de argint, nu este o sursa de infectie, asa cum ar fi o lingurita comuna, daca ar servi din ea sute de persoane.
Testele de laborator confirma astazi fara tagada ca ionii de argint au efect bactericid, si constituie un dezinfectant eficient, distrugand peste 600 virusuri si germeni nocivi.
Corpul uman contine cantitati mici de argint (cca. 0,1 mg la 100 kg) dar, fara argint, viata nu ar fi posibila, asa cum nu ar fi posibila fara multe alte elemente. Aceasta cantitatea infima de argint ne-o ofera natura prin alimentele consumate, ca protectie in fata unor factori de risc.
Mai mult decat atat, unii specialisti suspecteaza deficienta de argint ca fiind printre cauzele principale ale cancerului, bolilor de prostata si degradarii sistemului osos.
Mai mult decat atat, unii specialisti suspecteaza deficienta de argint ca fiind printre cauzele principale ale cancerului, bolilor de prostata si degradarii sistemului osos.
Argintul pe langa frumusetea Si eleganta ce o ofera in bijuterii ,este un antibiotic natural eficient si chiar s-au descoperit rezultate uimitoare in folosirea argintului coloidal in cadrul pacientilor cu HIV.
Aurul tonifiază, argintul calmează. Cunoscând aceste proprietăţi, medicii recomandă purtarea bijuteriilor din aur în cazul asteniei, a bolilor de inimă şi stomac.Argintul se va descurca minunat cu iritabilitatea, stresul şi durerile de cap.
Despre rodiu,bronz si alte aliaje intr-un articol viitor!